Veelgestelde vragen

Bent u slachtoffer van letselschade? Dan heeft u waarschijnlijk veel vragen. Het proces naar herstel en compensatie kan soms lang en ingewikkeld zijn. Hier vindt u een aantal veelgestelde vragen.

Staat uw vraag hier niet tussen? Wij doen ons best om antwoord te geven op uw vragen. Laat uw gegevens hieronder achter en een specialist neemt zo snel mogelijk contact met u op.

Letselschade is de schade die een slachtoffer ervaart door lichamelijk of geestelijk letsel als gevolg van een ongeval. Dit letsel kan door eigen toedoen, maar ook door iemand anders zijn veroorzaakt.

Als deze schade is veroorzaakt door iemand anders, heeft u in veel gevallen recht op een schadevergoeding. Mocht u het ongeval zelf hebben veroorzaakt, dan zijn er zeker ook mogelijkheden. Bijvoorbeeld als u beschikt over een schadeverzekering inzittenden.

Een letselschadebureau kan vervolgens namens u een claim bij de betrokken partij indienen.

 
 

Letselschade kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een:

  • verkeersongeval
  • bedrijfsongeval
  • letsel door (huis)dieren
  • gebrekkig product

Wij helpen slachtoffers van letselschade door hen actief te begeleiden bij de (juridische) behandeling van hun schade.

Letselschade kan lichamelijk en psychisch zijn. Lichamelijk letsel wordt meestal snel herkend en in verband gebracht met het ongeval. Psychische schade wordt vaak pas na verloop van tijd herkend en is dus lastiger in verband te brengen met het ongeval. Juist daarom adviseren wij u altijd direct na het ongeval bij uw arts langs te gaan, zodat het ongeval ook bij de arts geregistreerd staat. Veel letselschade kan juist op de lange termijn een grote impact hebben op het slachtoffer.

In het algemeen kan letselschade in twee groepen worden verdeeld:

Materiële schade

Materiële schade is schade die direct is uit te drukken in een geld(waarde). U kunt hierbij denken aan schade aan eigendommen, zoals een voertuig, kleding of andere bezittingen. Maar ook aan gederfde inkomsten (loon of inkomsten uit eigen bedrijf) of de extra kosten die u moet maken door het opgelopen letsel. Bijvoorbeeld omdat u voor een bepaalde tijd huishoudelijke hulp nodig heeft.

Immateriële schade

Immateriële schade is schade door verdriet, smart of geestelijk gemis. Vergoedingen voor immateriële schade kunnen een onderdeel zijn een onderdeel van de totale schadevergoeding. Voorbeelden van immateriële schade zijn:

  • lichamelijke pijn
  • geestelijk leed
  • verminderde levensvreugde
  • verdriet (omdat u niet meer voor uzelf kan zorgen)
  • maar bijvoorbeeld ook als u niet meer op vakantie kunt gaan

Letselschade kan een enorme impact hebben op het leven van een slachtoffer. Zelfs als de aanleiding tamelijk onschuldig lijkt. Door lichamelijke, psychische of financiële gevolgen kan uw leven als slachtoffer ingrijpend veranderen. Ook op de lange termijn. Het is belangrijk dat u als slachtoffer de effecten van een ongeval niet onderschat en adequaat aanpakt.

Als iemand letsel oploopt, is die persoon niet direct bezig met een schadevergoeding. Daarnaast hoeft het ervaren van letselschade niet direct te betekenen dat het slachtoffer recht heeft op een schadevergoeding. Alleen als een andere partij aansprakelijk kan worden gesteld voor het letsel zou een schadevergoeding kunnen worden geclaimd. Of een partij aansprakelijk kan worden gesteld wordt vastgesteld aan de hand van het Nederlandse Recht.

Wij staan letselschade slachtoffers bij met deskundig advies en juridische bijstand. Wij begrijpen dat u als slachtoffer met veel vragen zit. Daarom komt een van onze letselschade adviseurs bij u langs om u kosteloos en vrijblijvend uit te leggen wat uw mogelijkheden op het verhalen van uw schade zijn.

Indien onze adviseur van mening is dat u recht heeft op schadevergoeding, dan kunnen wij deze claim voor u indienen. In dat geval komen de kosten voor onze juridische ondersteuning van de verzekeraar van de tegenpartij. Daarom kost het claimen van letselschade u bij Letsel Compensatie helemaal niets.